Witamina B3 zapobiega neuropatii związanej z chemioterapią

Jakby sama chemioterapia na raka nie wystarczyła, stwierdzasz następnie, że Twoje ręce i nogi swędzą… pieką… i strzelają z nich iskry “elektryczne”.

To nie Twoja wyobraźnia. To bardzo realny stan zwany “neuropatią obwodową wywołaną chemioterapią” (CIPN), w wyniku której miewasz wrażenie, jakby w Twoich stopach wybuchały małe petardy.

Twój lekarz może próbować znaleźć silniejsze leki przeciwbólowe… ale może to być bilet w jedną stronę do jeszcze WIĘKSZEJ liczby działań niepożądanych.

Jednakże zgodnie z najnowszym badaniem, możesz być w stanie pokonać nerwobóle spowodowane chemioterapią, zmieniając po prostu swoją dietę.

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie PAIN stwierdzono, że witamina B3 (czyli niacyna) może zapobiegać bólom neuropatycznym spowodowanym przez lek do chemioterapii, paklitaksel, stosowany najczęściej w przypadku raka piersi i jajników.

Naukowcy przez tydzień podawali szczurom laboratoryjnym dzienne dawki witaminy B3, a następnie spróbowali wywołać dolegliwości bólowe, podając im paklitaksel (na ludzi wpływa on w ten sam sposób).

Okazało się, że witamina B3 zatrzymała CIPN, zanim się zaczął! Szczury nie wykazywały żadnych oznak nasilonych reakcji bólowych w porównaniu ze szczurami przyjmującymi paklitaksel bez suplementacji witaminą B3.

Bez B3 podwyższona wrażliwość szczurów na ból utrzymywała się przez pięć tygodni PO zakończeniu u nich chemioterapii.

B3 może działać, ponieważ zwiększa poziom ważnego składnika komórkowego znanego pod nazwą dinukleotyd nikotynoamidoadeninowy – czyli NAD+ Wcześniejsze badania wykazały, że podwyższony poziom NAD+ może chronić przed różnymi typami uszkodzeń nerwów.

We wspomnianym badaniu witamina B3 podniosła poziom NAD+ o 50%!

Co więcej, efekt ten utrzymywał się przez dwa tygodnie PO zakończeniu suplementacji witaminy B3.

Oczywiście, wiem, że nie jesteś szczurem, ale prawdą jest, że tego rodzaju reakcje zwierząt mówią nam bardzo wiele o tym, jak w podobnym przypadku zareagowaliby ludzie.

Onkolog może Ci powiedzieć, aby nie przyjmować witamin podczas chemioterapii, gdyż część z nich uważa, że niektóre witaminy, takie jak A, E i C mogą zmniejszać skuteczność leków chemioterapeutycznych.

Moim zdaniem, nie jest to jeszcze przesądzone. Ale jednego jesteśmy pewni: Nie rezygnuj z witaminy B3!

Możesz wprowadzić więcej witaminy B3 do swojej diety, jedząc buraki, wątróbkę i nerki wołowe, ryby, takie jak łosoś, tuńczyk i miecznik, a także nasiona słonecznika oraz orzeszki ziemne.

Ponadto Twój organizm przekształca aminokwas tryptofan w witaminę B3, zatem możesz podnieść swój poziom witaminy B3, spożywając pokarmy o wysokiej zawartości tryptofanu (i zgodne z dietą paleo), takie jak indyk i pozostały drób, czerwone mięso, jaja i nabiał.

Możesz również przyjmować witaminę B3 jako część suplementu, np. witaminę B kompleks. Jeżeli zdecydujesz się przyjmować samą witaminę B3, pamiętaj o “rumieniu”, który może towarzyszyć niacynie. Zazwyczaj jest on nieszkodliwy, ale niektórzy mogą się czuć niekomfortowo.