Witaminy z grupy B – jaki jest ich wpływ na odporność i nie tylko?

Oto kolejny artykuł o o niezwykłych właściwościach witamin z grupy B.

Witamina B2

W połączeniu z ekspozycją na światło ultrafioletowe wywołuje zniszczenie kwasów nukleinowych, takich jak DNA i RNA, co zmniejsza możliwość replikacji wirusów (w tym – jak dowiodły badania – MERS-CoV), co sugeruje, że może być skuteczna również w przypadku SARS-CoV-2. Zwana też ryboflawiną witamina B2, a także ultrafiolet zmniejszają również miano wirusa SARS-CoV2 poniżej wartości wykrywalnej w ludzkiej krwi oraz w osoczu.

Oprócz ważnej roli dla naszej odporności, witamina B2 przeciwdziała depresji oraz wpływa także na właściwe nawilżenie oczu. Najczęstsze symptomy niedoboru witaminy B2 to pękające kąciki ust (tzw. zajady), afty i pleśniawki oraz zapalenie błon śluzowych. Do tej listy należy zaliczyć też bezsenność, migreny, zawroty głowy, nadwrażliwość na światło i inne zaburzenia narządu wzroku, zmiany w układzie nerwowym.

Jej źródła w diecie to między innymi:

  • wieprzowina, wątróbka kurza i wołowa,
  • ryby,
  • jajka,
  • zarodki pszenne,
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • płatki owsiane i kukurydziane,
  • kasza gryczana,
  • drożdże,
  • mleko i sery,
  • banany,
  • szpinak,
  • brokuły,
  • ziemniaki,
  • jabłka i pomarańcze,
  • natka pietruszki,
  • fasola i groch,
  • orzechy laskowe i migdały.

Witamina B5

Witamina B5 (inaczej kwas pantotenowy) – odgrywa istotną rolę w tworzeniu przeciwciał, które chronią organizm przed infekcjami bakteryjnymi oraz wirusowymi.

Jej niedobór prowadzi do obniżenia odporności i częstych infekcji, szczególnie w układzie oddechowym. Najczęściej dotyka on u osób w podeszłym wieku, osób nadużywających alkoholu, a także osób z zaburzeniami funkcjonowania układu pokarmowego.

Inne niż mniejsza odporność objawy niedoboru witaminy B5 to przede wszystkim skurcze nóg, bóle mięśni i stawów, sztywność stawów, łysienie, omdlenia, zmiany skórne, uczucie zmęczenia i rozdrażnienia.

Występuje w wielu produktach spożywczych, między innymi w:

  • wołowinie,
  • drobiu,
  • mleku,
  • drożdżach piwnych,
  • otrębach pszennych,
  • rybach,
  • jajach,
  • pieczywie pełnoziarnistym,
  • orzechach,
  • pestkach słonecznika,
  • ziemniakach,
  • brokułach.

Można również ją suplementować.

Witamina B9

Spotkać ja można również pod nazwą kwas foliowy, folacyna, folan, kwas pteroiloglutaminowy, witamina B11. Jak niedawno odkryto, blokuje furynę – enzym ułatwiający replikację wirusów – a przez to zapobiega przyłączaniu się białka spike umieszczonego na powierzchni wirusa SARS-CoV-2 do komórek naszych organizmów, a następnie wnikania do nich. Badania te sugerują, że kwas foliowy może być przydatny zwłaszcza we wczesnym okresie zakażenia COVID-19.

Kwas foliowy jest witaminą, która rozpuszcza się w wodzie. Ulega on zniszczeniu pod wpływem wysokiej temperatury, promieni słonecznych oraz niskiego pH. Niszczymy go podczas gotowania i pieczenia potraw. Ponadto im dłużej przechowujemy produkty zawierające kwas foliowy, tym trudniej jest przyswajalny, gdyż ulega utlenieniu.

Źródła kwasu foliowego w diecie to:

  • świeże warzywa o zielonych liściach (sałata, szpinak, kapusta, brokuły, szparagi, kalafior, brukselka),
  • pomidory,
  • rośliny strączkowe,
  • buraki,
  • drożdże piwne,
  • wątroba,
  • jajka,
  • pszenica,
  • sok pomarańczowy,
  • awokado,
  • orzechy,
  • pestki słonecznika.

Kwas foliowy jest substancją egzogenną, należy więc go dostarczać organizmowi z zewnątrz.

Witamina B12

Witamina ta (znana też jako kobalamina) jest niezbędna do regulowania produkcji erytrocytów (czerwonych krwinek). Jej niedobór nasila stan zapalny i zwiększa stres oksydacyjny, poprzez wzrost poziomu homocysteiny.

Nasz organizm radzi sobie z nadmiarem homocysteiny tylko wówczas, jeśli dostarczamy mu wystarczająco dużo kwasu foliowego (witaminy B9) oraz witamin B6 i B12. Zbyt wysoki poziom homocysteiny m.in. zmniejsza odpowiedź immunologiczną.

Niedobór witaminy B12 wiąże się również z niektórymi zaburzeniami oddychania. A ponieważ z wiekiem pogarsza się zdolność organizmu do wchłaniania witaminy B12 z pożywienia, pojawia się potrzeba suplementacji.

Badacze twierdzą, że suplementy witaminy B12 mają potencjał do zmniejszenia nasilenia objawów oraz uszkodzeń organów w przebiegu COVID-19. Badanie kliniczne przeprowadzone w Singapurze pokazało, że w przypadku pacjentów chorych na COVID-19, którym podano 500 μg suplementu witaminy B12, 1000 IU witaminy D i magnez, w stopniu znacznym zmniejszyła się potrzeba podania tlenu oraz poddania intensywnej terapii.

Jej źródła w diecie to:

  • mięso (zwłaszcza wołowina i wątroba wołowa),
  • jagnięcina,
  • dziczyzna,
  • drób,
  • jaja i produkty mleczne,
  • ryby i owoce morza.

Osoby, które są wegetarianami lub weganami powinny spożywać drożdże odżywcze, które są bogate w witaminę B12, powinny również rozważyć suplementację tej witaminy.

————————–

Polecamy: Alopecit

Kapsułki zawierające ekstrakt z owoców palmy sabałowej (Serenoa repens), która wspiera funkcje reprodukcyjne i zdrowie układu moczowego w przypadku łagodnego przerostu prostaty. Owoce palmy sabałowej tradycyjnie stosowane są w przypadku łagodnych dysfunkcji układu moczowego mężczyzn.

Opakowanie 90 kapsułek wystarcza aż na 3 miesiące stosowania.

Alopecit z 20% rabatem można zamówić tutaj: 

https://alopecit.kiz.com.pl/20200113-132