Ten popularny dodatek do żywności może zrujnować Twoje JELITA

(Jak tego UNIKNĄĆ…)

Coraz bardziej oddalamy się od tego, co może nam zaoferować natura…

Nasze jedzenie staje się coraz gorsze…
Ziemia, na której uprawiamy staje się coraz uboższa w składniki odżywcze…
Pestycydy i herbicydy są powszechnie nadużywane…

Praktycznie w każdym produkcie żywnościowym znajdują się dodatki, żeby jedzenie “lepiej smakowało”, lepiej wyglądało i można je było dłużej przechowywać. (A chodzi tu jedynie o pieniądze, NIE o nasze zdrowie!)

Dziś chcę się skoncentrować na jednym dodatku…

Ponieważ ten niewielki dodatek do Twojego jedzenia może mieć OGROMNY wpływ na Twoje zdrowie!

Prawdziwe działanie jednego z rodzaju dodatków do żywności

Były takie czasy, kiedy wydłużenie czasu przechowywania żywności było koniecznością. Nasi przodkowie nie mieli lodówek, a zimą żywności brakowało.

Zatem stosowali metody naturalne… sól i cukier jako naturalne substancje konserwujące, marynaty, kiszonki… przechowywanie w zimnych piwnicach… suszenie na słońcu.

Obecnie mamy wiele możliwości konserwowania żywności i wydłużania przydatności do spożycia.

Nasza technologia jest zaawansowana – i często nie wychodzi nam to na dobre…

Mam wrażenie, że niektóre firmy prześcigają się, kto doda więcej dodatków do żywności.

Bardzo często w skład produktów żywnościowych wchodzą emulgatory. Są obecne prawie wszędzie.

Znajdziesz je w tak popularnych produktach spożywczych, jak na przykład:

  • chleb,
  • czekolada,
  • wędliny
  • i praktycznie we WSZYSTKIM, co wymaga wymieszania oleju z wodą.

Może Ci się to wydać za nieistotne. W końcu emulgatory stanowią procentowo niewielką zawartość produktu, jednak…

Skutki, jakie wywołują, są bardzo poważne

Wielokrotnie już potwierdzono związek pomiędzy układem pokarmowym a ogólnym stanem zdrowia i zapadalnością na niektóre choroby, takie jak rak, choroby serca i mózgu, depresję. Im lepiej funkcjonuje Twój układ pokarmowy, tym jesteś zdrowszy.

Emulgatory DEMOLUJĄ Twój układ pokarmowy

I to na wiele sposobów…

Na przykład w badaniu na myszach wykazano, że emulgatory wywołują stan zapalny o niskim natężeniu oraz zwiększają ryzyko otyłości. Z kolei badanie z udziałem ludzi wykazało, że emulgatory mają negatywny wpływ na zdrowie Twoich jelit. Nasze organizmy powoli przestają sobie radzić z taką ilością sztucznych, chemicznych dodatków, które funduje nam branża spożywcza.

Emulgatory, to nie jedyne substancje dodawane do żywności, które mają negatywny wpływ na zdrowie. Są jeszcze konserwanty i kancerogenne barwniki…

Dlatego jednym z najprostszych sposobów, w jaki można się chronić przed działaniem szkodliwych dodatków do żywności, jest przejście na dietę paleo!

Dlatego właśnie powinieneś zwrócić się w stronę tego, co jedli nasi przodkowie…

Wybieraj mięso, świeże warzywa, nasiona, orzechy i owoce – w tej kolejności.

Zdrowe białko i warzywa powinny mieć pierwszeństwo przed wszelkimi innymi produktami. Nasiona i orzechy są pełne dobroczynnych tłuszczów, które szybko Cię nasycą, więc wystarczy, że zjesz małą garstkę. Owoce traktuj jak słodycze, ponieważ zawierają cukier. Zadbaj o odpowiednią ilość błonnika i bądź konsekwentny. (Pyszny błonnik znajdziesz tutaj. )


Jeśli zrezygnujesz z mocno przetworzonej żywności, Twoje zdrowie znacznie się poprawi.


Na dobry start oczyść jelita, by wspomóc funkcjonowanie układu pokarmowego. Pomoże Ci w tym mikronizowany błonnik, taki jak ten. Możesz zamówić go tutaj.