Makaron, który… obniża poziom cholesterolu
Kiedy usłyszysz, że masz wysoki poziom cholesterolu, masz uczucie, że znalazłeś się między młotem a kowadłem.
Ostrzegano Cię, że wysoki poziom cholesterolu LDL (“złego”) zwiększa u Ciebie ryzyko choroby serca… Zatem musisz obniżyć te wartości, przyjmując statyny.
Jednak jeżeli czytasz e-Porady Zdrowotne, to wiesz o wielu działaniach niepożądanych, które mogą wiązać się ze statynami – od uszkodzenia wątroby do problemów ze zdolnościami poznawczymi.
Obniżanie poziomu lipidów tymi lekami to jak dostać się z deszczu pod rynnę!
A jeżeli chcesz dłużej żyć i utrzymać jakość swojego życia przynajmniej częściowo na dobrym poziomie, jest to ostatnia rzecz, jakiej byś chciał.
Czy wiesz, że…
Resweratrol ze względu na swoje działanie przeciwutleniające przyczynia się do ochrony komórek przed szkodami powodowanymi przez wolne rodniki. Zapewnia ochronę antyoksydacyjną. Pomaga też w usuwaniu wolnych rodników odpowiedzialnych m.in. za starzenie się skóry..
Na tej stronie zamówisz ekstrakt ze skórki ciemnych winogron standaryzowany na obecność resweratrolu. Teraz aż 30% taniej!
https://resveril.kiz.com.pl/20200205-135
Jednak możesz przekształcić tę sytuację bez wyjścia w pełen sukces. Otóż istnieje naturalny sposób na obniżenie poziomu cholesterolu bez stosowania leków, który wykorzystuje korzeń zabawnie wyglądającej azjatyckiej rośliny o nazwie dziwidło.
Według informacji opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition, wszystko, co musisz robić, to stosować suplementację rozpuszczalnym w wodzie błonnikiem z korzenia tej byliny. Byliny znanej również pod nazwą konjak, konjac i amorfofalus.
Jak obniżyć poziom cholesterolu LDL aż o 10%?
Błonnik z korzenia konjaku nazywa się glukomannan, a badacze doszli do wniosku, że codzienne spożywanie 3 gramów glukomannanu konjak może obniżyć poziom cholesterolu LDL o imponujące 10%!
To doskonała wiadomość, w przypadku gdy Twój poziom cholesterolu LDL przekroczył tzw. zdrowy limit, ale profil lipidowy oraz cholesterol całkowity nie są na tyle niepokojące, aby uzasadniać stosowanie ekstremalnych środków.
Statyny zasadniczo obniżają poziom cholesterolu nawet o 50%, a to dużo. Twój organizm potrzebuje trochę cholesterolu, aby właściwie działać – nawet tego złego!
Ludzie w krajach azjatyckich, na przykład w Chinach i w Japonii, od tysięcy lat stosowali konjak jako żywność medyczną. Nadszedł czas, aby główny nurt medycyny dorósł do tej starodawnej mądrości!
Makaron shirataki
Możesz nabyć glukomannan konjak w formie suplementu, ale moim zdaniem zabawniejsze jest jedzenie go. Zamień miskę zwykłego, będącego bombą węglowodanową makaronu na przepyszny japoński makaron shirataki, który jest pełen błonnika glukomannanu, zazwyczaj ma zero kalorii i nie podniesie poziomu cukru we krwi!
Można go znaleźć w wyspecjalizowanych sklepach spożywczych, sklepach z żywnością ekologiczną i u sprzedawców internetowych.
Ważne dodatki
Dodaj również nieco czosnku do swojego dania z makaronu shirataki – ponieważ ten aromatyczny dodatek również w naturalny sposób zwalcza cholesterol.
I nie żałuj też oliwy, ponieważ w badaniach wykazano, że oliwa chroni serce przed szkodliwym działaniem cholesterolu.
Kiedy jesteś na diecie i tak bardzo kusi Cię,
by zjeść coś słodkiego…
Znasz to uczucie, prawda? Wiesz, że prędzej czy później ulegniesz, chyba że wypróbujesz naturalny ekstrakt z liści gurmaru – Gurmarcid Forte, który może Ci pomóc nie sięgać po słodkości. Zamów go dziś z 20% rabatem i pokonaj apetyt na słodycze.
Źródła:
Meta-Analysis Supports Cholesterol-Lowering Activity of Konjac Glucommanan
nutraingredients-usa.com
Lipid Panel with Non-HDL Cholesterol
urmc.rochester.edu