Czarna herbata chroni przed cukrzycą
Czujesz się bardziej spragniony niż kaktus i masz mniej energii niż pies podczas fali upałów, a przecież jadłeś i piłeś coś godzinę czy dwie temu…
Twoje ciało powinno uwolnić wystarczającą ilość insuliny po zjedzeniu, aby obniżyć poziom cukru we krwi. Gdy tak się nie dzieje, gwałtowny wzrost poziomu glukozy powoduje, że jesteś niezwykle spragniony i zmęczony. A skutek tego może być jeszcze poważniejszy – może dojść do uszkodzenia układu nerwowego albo uszkodzenia wzroku.
Czarna herbata pomaga obniżyć poziom glukozy
Ale, jak pokazuje nowe badanie, możesz w pełni cieszyć się każdym posiłkiem lub przekąską – bez poczucia, jakbyś dopiero co wszedł na Mount Everest, a potem odbył spacer po pustyni. Czarna herbata pomoże wyrównać poziom cukru i sprawić, że nie będzie on ulegał szybkiemu wzrostowi.
Badanie opublikowane w Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition wykazało, że naturalne związki chemiczne zawarte w czarnej herbacie, o nazwie polifenole, pomagają obniżyć poziom glukozy w krwi… Nawet po zjedzeniu słodkiej przekąski.
Przeprowadzono badanie, w którym udział wzięło 24 uczestników. Połowa osób miała normalny poziom cukru we krwi, a połowa miała stan przedcukrzycowy. Badani spożyli lekki obiad o niskiej zawartości cukru, a potem nie jedli nic do następnego ranka. Na śniadanie podano im napój zawierający polifenole, które można znaleźć w herbacie albo placebo.
Ich poziom cukru we krwi był mierzony przez następne dwie godziny. Okazało się, że polifenole z herbaty obniżyły wyrzut cukru do krwi ze słodkiej przekąski. Obniżyły poziom glukozy we krwi nawet wśród osób ze stanem przedcukrzycowym!
To przekonujący argument za tym, że – jeśli chcesz kontrolować lub nawet uniknąć cukrzycy – zadbaj o to, aby czarna herbata zawsze towarzyszyła Twoim przekąskom i posiłkom.
Czarna herbata- dobroczynne właściwości
Co więcej, oprócz regulowania poziomu cukru we krwi czarna herbata ma jeszcze wiele dobrych właściwości. Warto postarać się, aby ten starożytny napój stał się częścią Twojego życia.
Otóż regularne picie herbaty może znacząco obniżyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i demencji, nawet o połowę. Sprawi również, że Twoje kości będą mocne oraz pomoże walczyć z chorobą niedokrwienną serca.
Jeśli chcesz odrobinę zmienić smak naparu, to cytryna doskonale go uzupełni. Dodatkowo witamina C zawarta w cytrusach może również pomóc obniżyć poziom cukru we krwi! Całkiem niedawna metaanaliza przeprowadzana w UK wykazała, że suplementacja witaminą C może znacząco obniżyć poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu drugiego.
Gdy robi się cieplej, mrożona czarna herbata staje się idealnym sposobem na zaspokojenie pragnienia. Proponuję, abyś nie kupował mrożonej herbaty w supermarketach w butelkach w rozmiarze beczki, ponieważ te są z reguły naszprycowane cukrem. Zaparz sobie herbatę w imbryku w domu, przelej do dzbanka, wstaw do lodówki i masz napój na lato.
Nie wszystkie herbaty są sobie równe. Zwykłe herbatki z torebek mogą być najeżone toksynami, dlatego właśnie polecam wybór herbat organicznych, nie w torebkach, a sprzedawanych luzem. Warto również zainwestować też we własny zaparzacz do herbaty.