To szkodzi bardziej niż wcześniej uważano
Cukier szkodzi NIE TYLKO przez DODAWANIE kilogramów i centymetrów do Twojej talii.
Tak naprawdę o wiele bardziej niebezpieczne jest to, co ZABIERA…
A dziś poznasz ostatnie badanie, które wskazuje na te NIEPRZYJEMNE, mniej znane uboczne działanie cukru, które może prowadzić do:
- podwyższonego ryzyka choroby Alzheimera,
- depresji,
- problemów żołądkowych,
- i wielu innych problemów.
Następnie pokażę Ci, jak możesz wyjść poza typową poradę „nie jedz cukru”, aby NAPRAWDĘ ochronić swój organizm przed tym problemem.
Jak „odciąć” cukier?
Problem leży w Twoim jelicie.
Żyją w nim zarówno „dobre”, jak i „złe” bakterie.
I musisz je zrównoważyć. W idealnym przypadku równowaga ta wynosi około 85% dobrych do 15% złych bakterii.
Wcześniej powiedziałem, że najgorszym działaniem cukru jest to, że coś zabiera – a to coś to DOBRE bakterie w Twoim jelicie…
W jednym z badań stwierdzono, że cukier odżywia złe bakterie jelitowe, prowadząc do dysbiozy. Oznacza to, że Twoje jelito zostaje całkowicie zajęte. Złe bakterie namnażają się, aż w końcu dobre bakterie (inaczej probiotyki) zostają pokonane.
Kiedy do tego dojdzie, dochodzi do pogorszenia stanu Twojego układu pokarmowego. Stan zapalny szaleje.
Wraz ze stanem zapalnym wzrasta Twoja waga. Ponieważ mikroflora jelitowa wpływa na Twój nastrój, gwałtownie wzrasta ryzyko wystąpienia u Ciebie stanów lękowych, depresji i innych problemów z nastrojem.
A to nie wszystko. Wzrasta ryzyko wystąpienia problemów żołądkowych… oraz ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
Oznacza to, że cukier naprawdę nie daje nic dobrego, poza krótkotrwałą przyjemnością związaną z jego smakiem.
Oczywiście, jeżeli chcesz nie dopuścić do tak nieprzyjemnych skutków, pierwszym krokiem będzie dokładne przeanalizowanie tego, co jesz.
Nasza przeciętna dieta zawiera zdecydowanie za dużo cukru. Jego zawartość odpowiada DWÓM i PÓŁ puszkom COLI dziennie albo 94 gramom cukru.
Nic więc dziwnego, że tak wiele osób doświadcza całego szeregu problemów zdrowotnych spowodowanych przez cukier.
Ale drugim, bardzo ważnym
kluczem do COFNIĘCIA negatywnego działania cukru jest rozpoczęcie odżywiania dobrych bakterii w Twoim jelicie…
A najlepszym dla nich pożywieniem JEST dla nich błonnik, probiotyki i prebiotyki.
Widzisz, dobre bakterie namnażają się na błonniku. Jedząc go więcej, pomożesz mu zwalczyć to co złe.
Probiotyki i prebiotyki zapewniają dodatkowe wsparcie.
Ale drobna uwaga: na rynku dostępne jest wiele suplementów z probiotykami, z których wiele to ŚMIECI.
Szukaj suplementów o liczbie CFU (colony forming units, czyli: jednostek tworzących kolonie) na poziomie MILIARDÓW i zawierających WIELE RÓŻNYCH szczepów.
Ogólnie mówiąc, im więcej szczepów probiotycznych w suplemencie, tym lepiej dla Ciebie!
Pomaga utrzymać normalny poziom cukru w organizmie,
ułatwia kontrolę apetytu, a przez to spadek wagi, a także wpływa na metabolizm glukozy i lipidów.
Mowa o ekstrakcie z liści gurmaru (Gymnema sylvestre). Tutaj zamówisz ekstrakt z gurmaru z aż 20% rabatem.