Zatrzymaj utratę wzroku dzięki tym sześciu naturalnym substancjom
Wyobraź sobie, że jesień swojego życia spędzasz, wiedząc, że już nigdy nie zobaczysz zachodu słońca, nie obejrzysz meczu, na którym Twój wnuk strzela bramkę, i nie będziesz mógł jeszcze raz przeczytać swojej ulubionej książki.
Właśnie tak obecnie wygląda sytuacja milionów ludzi. Cierpią na choroby oczu, które mogą prowadzić do trwałej ślepoty, na przykład zwyrodnienie plamki żółtej (AMD), na retinopatię cukrzycową, zaćmę lub jaskrę.
Od lat medycyna konwencjonalna zawodziła takie osoby. Mało mówi się o zapobieganiu chorobom oczu, co w wielu przypadkach prowadzi do postępu poważnych schorzeń (na przykład zaćmy). A wtedy pozostaje tylko leczenie chirurgiczne.
W przypadku czegoś tak cennego, jak Twój wzrok, zasługujesz na coś lepszego.
Dobra wiadomość brzmi jest następująca. Jeżeli Twój wzrok pogarsza się z roku na rok, dostępnych jest sześć bezpiecznych naturalnych substancji, które mogą pomóc powstrzymać ten proces.
Zakłócenie równowagi chemicznej organizmu może odebrać Ci wzrok
Pierwsze, co należy sobie uświadomić, to fakt, że za każde schorzenie dotykające wzroku odpowiada jakiś proces biochemiczny, który przestał działać prawidłowo. A jednym z najważniejszych jest stres oksydacyjny.
Są różne czynniki stresu: chemiczne, środowiskowe jak dym z papierosów czy promieniowanie, hormonalne, w tym wysoki poziom insuliny, a nawet emocjonalne. Każdy rodzaj stresu powoduje powstanie bardzo mocno naładowanych cząsteczek znanych pod nazwą reaktywne formy tlenu (ROS), które uśmiercają nasze komórki w procesie nazywanym apoptozą.
Oczywiście pewien poziom umierania komórek jest normalny – nasz organizm stale się regeneruje, a stare komórki są zastępowane nowymi. Ale wspomniany proces to prawdziwy szał zabijania.
Podczas atakowania naszych komórek ROS stymulują również proces o nazwie „szlak sygnałowy JNK”. Możemy go potraktować jak linię telefoniczną, którą podążają komunikaty nakazujące Twojemu ciału niszczyć więcej swoich własnych komórek i przestać hamować reakcję zapalną.
6 składników chroni Twoje oczy przed stanem zapalnym i śmiercią komórek
Zauważ, że mówiąc o śmierci komórek i stanie zapalnym, nie wspomniałem jeszcze o chorobach oczu, dlatego że wymienione procesy biologiczne mogą nie tylko uruchomić uszkodzenia Twojej siatkówki, rogówki i pozostałych struktur oka, ale mają równie niszczący wpływ na Twoje nerki, nerwy obwodowe, stawy, serce i pozostałe narządy.
Tak naprawdę starzenie to w znacznej mierze proces, w którym stres oksydacyjny prowadzi do powstania ROS i stanu zapalnego, a w końcu do śmierci komórek.
I to właśnie jest szczególnie ekscytujące w przypadku grupy sześciu naturalnych substancji, które pomagają zapobiegać takim schorzeniom, jak AMD, zaćma, retinopatia cukrzycowa i jaskra. Ponieważ podstawą ich działania jest zatrzymanie stanu zapalnego i śmierci komórek, które mogą uszkadzać oczy. Zioła te mogą również chronić inne narządy i części Twojego ciała.
1. Kurkumina
To substancja aktywna występująca w przyprawie kuchennej, kurkumie. Jedną z przyczyn tak dobrego działania kurkuminy jest jej stabilność w kwasach żołądkowych. Oznacza to, że nie ulega rozpadowi w czasie przechodzenia przez układ pokarmowy.
Kurkumina pomaga regulować niektóre enzymy powodujące stan zapalny oraz wpływa na produkcję substancji o nazwie TNF-α. To przekaźnik w Twoim organizmie, który promuje śmierć komórek i stan zapalny.
W badaniach na zwierzętach stwierdzono, że:
- kurkumina chroni przed uszkodzeniami siatkówki powodowanymi przez promieniowanie i nadtlenek wodoru,
- może zapobiegać uszkodzeniom powodowanym przez retinopatię cukrzycową,
- działanie kurkuminy chroni przed powstawaniem zaćmy, zarówno cukrzycowej, jak i innych jej form.
Autorzy pewnego badania poglądowego podsumowali, że własności przeciwutleniające i przeciwzapalne kurkuminy sprawiają, że jest to „związek pierwszego wyboru” w leczeniu i zapobieganiu różnorodnym chorobom oczu, w tym AMD, retinopatii cukrzycowej i różnym typom zaćmy.
2. Szafran (Crocus sativus L.)
Kolejną przyprawą kuchenną, która ma niezwykły wpływ na zapobieganie i leczenie chorób oczu, jest szafran. Jego aktywne składniki, krocetyna i krocyna, chronią Twoje komórki przed ROS. A to oznacza, że mogą zatrzymać (a nawet odwrócić) oksydację, śmierć komórek i stan zapalny.
Szafran w rzeczywistości blokuje działanie kaspazy-3, enzymu, który prowadzi do śmierci komórek i podnosi poziom glutationu, jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy.
Badania w probówkach pokazały, że szafran chroni komórki siatkówki przed stresem oksydacyjnym, a badania na zwierzętach wykazały, że szafran chroni przed powstawaniem zaćmy, najpewniej chroniąc komórki soczewki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Dobra wiadomość jest taka, że w badaniach prowadzonych u ludzi wykazano korzyści, jakie przynoszą suplementy z szafranem, powodując poprawę na wczesnym etapie zwyrodnienia plamki żółtej (AMD).
3. Luteina i zeaksantyna
Wszelkie rozmowy na temat przeciwutleniaczy roślinnych dla oczu muszą obejmować karotenoidy, luteinę i zeaksantynę. Barwniki te powszechnie występują w wielu żółtych owocach (brzoskwiniach, papai, dyniowatych) oraz zielonych warzywach liściastych. Wykazano, że obniżają ryzyko wystąpienia AMD.
Jedno z badań klinicznych potwierdziło, że suplementacja luteiną i zeaksantyną opóźnia rozwój AMD i poprawia wzrok.
Badacze uważają, że barwniki te pochłaniają światło niebieskie i UV, na które jesteś narażony na skutek działania promieniowania słonecznego i ekranów komputerowych. Wykazano, że zbyt duża ilość niebieskiego światła może mieć związek z rozwojem AMD.
4. Kwercetyna
Prowadzone są badania nad zastosowaniem kwercetyny w profilaktyce i leczeniu raka prostaty. Badano ją również pod kątem możliwości stosowania przy zaburzeniach wzroku.
Ten niezwykły flawonoid, występujący w warzywach, jagodach i herbacie, to kolejna roślinna substancja działająca jak przeciwutleniacz i hamująca powstawanie ROS.
W badaniu z 2011 roku nad profilaktyką zaćmy stwierdzono nawet, że kwercetyna zapobiega zaćmie znacznie skuteczniej niż inne przeciwutleniacze.
Wykazano również, że kwercytyna spowalnia angiogenezę. Termin ten oznacza przerost drobnych naczyń w siatkówce, co może prowadzić do AMD. W innych badaniach wykazano niewielką rolę kwercytyny w zapobieganiu powikłaniom cukrzycowym, w tym retinopatii.
5. Resweratrol
Resweratrol to mikrosubstancja odżywcza występująca w czerwonym winie (oraz w innych smakowitych produktach znajdujących się w Twojej lodówce lub szafkach kuchennych). Ma ona potwierdzone działanie poprawiające zdrowie serca i spowalniające cukrzycę. Ale dodatkowo pomaga ona zapobiegać powstawaniu ROS.
W kilku badaniach wykazano, że potrafi on zmniejszać powikłania cukrzycowe, w tym retinopatię.
W badaniach na zwierzętach wykazano, że resweratrol zwiększa poziom glutationu, a zmniejsza stres oksydacyjny w soczewce oka, co sugeruje jego potencjalne zastosowanie w profilaktyce zaćmy.
Badania przeprowadzone z udziałem ludzi potwierdziły, że resweratrol może zapobiegać uszkodzeniom komórek nerwu wzrokowego u chorych cierpiących na jaskrę.
Nowość: Ekstrakt ze skórki winorośli właściwej (2% RESWERATROLU z ciemnych winogron) z 30% rabatem powitalnym dla naszych Czytelników. Sprawdź teraz tę ofertę limitowaną
6. Szałwia czerwona
To chińska przyprawa o nazwie danshen. Pochodzi z korzenia rośliny kwiatowej rosnącej w Chinach i Japonii. Zwana jest również szałwią lub azjatycką szałwią czerwoną. Zawiera przeciwutleniacze oraz przeciwzapalne mikrosubstancje odżywcze, które w sposób istotny mogą poprawić zdrowie Twoich oczu.
Stwierdzono, że ze względu na działanie hamujące TNF-α, danshen chroni komórki siatkówki. Okazało się, że szałwia czerwona wstrzyknięta do siatkówki zapobiegała utracie wzroku u myszy w badaniu koncentrującym się na retinopatii cukrzycowej.
Potwierdzono również, że jego dożylna forma działa korzystnie w leczeniu jaskry. Badania przedkliniczne sugerują, że szałwia czerwona może również pomóc zapobiegać AMD. Jednak niezbędne są jeszcze badania kliniczne, zanim będzie można powiedzieć coś pewnego.
Zacznij chronić oczy, zanim dojdzie do uszkodzeń
Na rynku dostępne są suplementy zaprojektowane specjalnie tak, aby wspierać wzrok (czasem zwane wsparciem „okulistycznym”). Zazwyczaj zawierają przynajmniej dwa z wymienionych wyżej świetnych składników naturalnych w dopasowanej mieszance. To dobre rozwiązanie, jeżeli nie chcesz jeść codziennie curry na wszystkie trzy posiłki i popijać go butelką czerwonego wina.
A co do wina… – i tak nie miałoby to sensu. Aby zapewnić sobie wystarczającą ilość resweratrolu, która przyniosłaby korzyść Twoim oczom, potrzeba więcej butelek wina, niż jesteś w stanie wypić.
Właśnie dlatego suplementacja bywa często znacznie lepszym rozwiązaniem.
Resveratrol
To substancja o niezwykle szerokich zastosowaniach zdrowotnych. Ze względu na działanie przeciwutleniające przyczynia się do ochrony komórek przed szkodami powodowanymi przez wolne rodniki. Zapewnia ochronę antyoksydacyjną.
Pomaga także m.in. w usuwaniu wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się skóry.
NOWOŚĆ: Ekstrakt ze skórki ciemnych winogron standaryzowany na obecność resweratrolu z 30% rabatem dla naszych Czytelników. Sprawdź teraz tę ofertę limitowaną