Jagody chronią przed pogorszeniem funkcji poznawczych
Raz na jakiś czas każdemu zdarza się zapomnieć w swoim codziennym życiu o drobiazgach.
Jednakże z wiekiem te zaniki pamięci i koncentracji mogą stać się nieco męczące. W najgorszym przypadku te “potknięcia pamięci” mogą sygnalizować początek czegoś poważniejszego, na przykład łagodnego pogorszenia zdolności poznawczych, otępienia lub w pełni rozwiniętej choroby Alzheimera.
Jednak brytyjscy badacze stwierdzili, że możesz zachować ostrość swojego umysłu i pamięci poprzez wprowadzenie do swojej diety smacznego dodatku, który jest niewielki – ale potężny.
Najnowsze badanie pokazuje, że możesz poprawić funkcjonowanie swojego mózgu, jedząc czarne jagody!
W badaniu zdrowi seniorzy codziennie przez trzy miesiące pili albo skoncentrowany sok z czarnych jagód (odpowiednik ośmiu uncji, tj. ok. 226 g świeżych jagód) albo placebo.
Na podstawie wyników testów ich zdolności poznawczych przeprowadzonych na koniec badania, u osób pijących sok z czarnych jagód stwierdzono poprawę aktywności i funkcjonowania mózgu oraz pamięci operacyjnej – a w grupie przyjmującej placebo nie wystąpiła istotna poprawa.
Jak zaobserwowano na obrazach RM, przyczyną takiej sytuacji może być znacząco zwiększony przepływ krwi do mózgu po dawce czarnych jagód – a więcej krwi oznacza więcej tlenu, potrzebnego mózgowi do zachowania aktywności.
Jeżeli od jakiegoś czasu czytasz moje e–Porady Zdrowotne (jak również mój comiesięczny newsletter Odżywianie i Leczenie), wiesz, że Twoje zdrowie w znacznej mierze zależy od dostarczenia odpowiedniej ilości krwi do najważniejszych organów!
Myślę, że w przypadku tego nowego badania naprawdę interesujące jest to, że wszyscy uczestnicy badania – zarówno z grupy przyjmującej jagody, jak i placebo – JUŻ jedli więcej niż pięć porcji owoców i warzyw dziennie w ramach swojej normalnej diety.
Wytłumaczenie: jagody mają moc wzmacniania mózgu wykraczającą POZA inne produkty z działu owocowo-warzywnego.
W szczególności są one bogate w flawonoidy, substancje odżywcze, które nadają jagodom ich żywy niebieski kolor. Flawonoidy mogą zmniejszać stan zapalny oraz mają własności przeciwutleniające, co oznacza, że chronią komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wszystkie czynniki, od starzenia się do toksyn.
Zyskujesz jeszcze mnóstwo innych korzyści zdrowotnych, ponieważ badania wykazały, że te “super” jagody pomagają również zachować zdrowie naczyń krwionośnych, zmniejszają ryzyko udaru, chronią Twoje kości oraz zwalczają raka piersi.
A więc jeżeli zmagasz się z problemami z pamięcią i koncentracją, spróbuj włączyć czarne jagody do swoich codziennych posiłków.
Nie oznacza to jednak sezonu na muffinki czy też placek z jagodami.
Zamiast tego możesz wsypać jagody do miski granoli “paleo” (bez ziaren) na śniadanie, dodać do sałatki szpinakowej na lunch, przegryź garść z orzechami jako przekąskę lub zjeść z dodatkiem greckiego jogurtu jako deser.
Możesz nawet pić jagody! Sok z czarnych jagód jest powszechnie dostępny, ale powinieneś upewnić się, czy nie ma dodatku cukru. Zamiast tego być może powinieneś wybrać jagody w proszku, suszone jagody lub koncentrat soku z jagód – podobnie jak zastosowano w nowym badaniu.
Jedyne możliwe działanie niepożądane? Niebieski język!