Diety bogate w kwasy omega 3 zmniejszają liczbę zgonów po ataku serca
Bez względu na to, czy zarzucasz wędkę z łodzi, czy odbierasz świeży połów z lokalnego stoiska z owocami morza, jest coś takiego latem, że masz ochotę na rybę. Kiedy spędzasz czas na piaszczystych plażach nad brzegiem morza, posiłek składający się z łososia, plamiaka czy makreli wydaje się bardzo kuszący.
Jednak ryby te to coś więcej niż tylko pyszne danie – są również pełne kwasów tłuszczowych omega 3, które mogą pomóc zapobiegać reumatoidalnemu zapaleniu stawów; a nawet nowotworom.
Nowe badanie pokazuje, dlaczego powinieneś jeść produkty bogate w kwasy omega 3 przez cały rok: mogą one zmniejszyć o 10% ryzyko zgonu z powodu ataku serca!
Badacze z całego świata zebrali się, aby stworzyć konsorcjum analizujące powiązanie pomiędzy poziomem omega 3 a występowaniem chorób serca. Zweryfikowali oni 19 badań z 13 krajów, obejmujących łącznie ponad 45 000 uczestników.
I wiesz, co stwierdzili? Jeżeli czytasz moje e-Porady Zdrowotne już od jakiegoś czasu, nie zaskoczy Cię to.
Bez względu na wiek, rasę, płeć czy przyjmowane leki, u osób, u których poziom kwasów omega 3 był wyższy, prawdopodobieństwo zgonu z powodu ataku serca było niższe.
W badaniu analizowano próbki krwi i tkanek wszystkich uczestników i stwierdzono, że u osób, których dieta była bogata w kwasy omega 3 pochodzenia roślinnego i z ryb, ryzyko ataku serca było niższe, a ryzyko zgonu z powodu ataku serca było znikome.
Ze wszystkich osób objętych badaniem około 10 000 przeszło atak serca w okresie badania, a niemal 3000 zmarło.
Dieta bogata w tłuste ryby, takie jak: łosoś, sardynki, pstrąg, anchois i śledź, jest nie tylko bogata we wspomniane kwasy omega 3 – jest również bogata w witaminę D, białko, selen i wiele innych substancji.
Kiedy udasz się do sklepu po ryby, pamiętaj, że aktualne metody hodowli narażają te ryby na więcej substancji chemicznych i zmniejszają ilość niektórych kwasów omega 3 – zatem kupuj ryby niehodowane w stawach, jeżeli są dostępne.
Jedna porcja ryby w tygodniu [około 3,5 uncji (100 g) lub trzy czwarte filiżanki] może wystarczyć, aby zapewnić Ci niezbędną ochronę.
Jeżeli nie jesteś zwolennikiem owoców morza, orzechy, takie jak pecan, włoskie i laskowe, są również bogatym źródłem kwasów omega 3 i stanową odżywczą przekąskę, kiedy poczujesz się głodny pomiędzy posiłkami.
Jeśli masz alergię lub uczulenie na orzechy, wypróbuj suplementy z kwasami omega 3, które są łatwo dostępne w aptece, supermarkecie czy sklepie ze zdrową żywnością.
Życzę zdrowia,
dr n. med. Glenn S. Rothfeld