Witaminy B1, B3 i B6 w walce z COVID-19

Witaminy z grupy B wspierają układ odpornościowy oraz obniżają nadmiernie wysoki poziom cytokin, przez co są pomocne w terapii osób, które wykazują objawy infekcji COVID-19.

Warto przyjrzeć się więc im bliżej. Najpierw na podium zaprośmy witaminy B1, B3 i B6.

Witamina B1 (tiamina)

Witamina ta wspiera układ odpornościowy i chroni układ krążenia. Niedobór tej witaminy może powodować nieadekwatne odpowiedzi ze strony układu odpornościowego – a to z kolei jest przyczyną pojawienia się poważnych objawów w przebiegu COVID-19.

Z niedoborem tiaminy mamy do czynienia w przypadku osób, których dieta składa się głównie z mąki pszennej i ryżu. Wystarczy kilka tygodni takiej diety, niektórzy mówią o zaledwie dwóch (!), aby pojawił się niedobór tej ważnej witaminy. Jego wystąpieniu sprzyja również brak apetytu, gorączka, co w sezonie jesienno-zimowym nie jest niczym wyjątkowym. Dlatego szczególnie trzeba teraz zadbać o to, aby swojemu organizmowi dostarczać tiaminę.

Jej źródła w diecie to:

  • wieprzowina,
  • ryby,
  • nasiona i orzechy,
  • zielony groszek,
  • fasola,
  • szparagi,
  • owoce morza oraz
  • brązowy ryż.

Witamina B3

Witamina B3 zwana jest również witaminą PPniacyną lub kwasem nikotynowym. Wpływa ona na poprawę odporności. Jak tłumaczą naukowcy, jej właściwości obniżania poziomu prozapalnych cytokin mogą pomóc kontrolować burzę cytokinową u pacjentów z COVID-19. Wykazuje również działanie przeciwzapalne u pacjentów podłączonych do respiratora. Osłabia replikację wielu wirusów (m.in. zapalenia wątroby typu B i HIV).

Z uwagi na swoje działanie ochronne dla płuc oraz wzmacniające odporność, niacyna może być stosowana jako wspierająca terapia u pacjentów z COVID-19.

Źródła witaminy B3 w diecie to:

  • mięso (zwłaszcza drobiowe i wieprzowe oraz wątróbka) oraz jego przetwory, orzeszki ziemne,
  • ryby (łosoś, makrela),
  • produkty zbożowe i
  • ziemniaki.

Witamina B6 (pirydoksyna)

Wspomaga układ odpornościowy, uczestnicząc w tworzeniu przeciwciał. Jej niedobór wiąże się z obniżeniem odporności. W przypadku stanów zapalnych zwiększa się zapotrzebowanie na witaminę B6.

Zdaniem badaczy, w przypadku chorych na COVID-19, którzy mają wysokie poziomy markerów zapalnych, niedobór witaminy B6 może być czynnikiem sprzyjającym ciężkiemu przebiegowi choroby.

Suplementacja witaminy B6 może – według naukowców – łagodzić objawy COVID-19 poprzez regulację odpowiedzi immunologicznej, zmniejszenie produkcji cytokin prozapalnych. B6 również odgrywa znaczną rolę w zapobieganiu hiperkoagulacji (nadkrzepliwości), która jest obserwowana u części pacjentów z COVID-19.

Organizm zainfekowany COVID-19 często reaguje na wirusa nadmierną odpowiedzią układu odpornościowego, produkującego cytokiny prozapalne. Witamina B6 może łagodzić burzę cytokinową i stan zapalny obserwowany u niektórych pacjentów z COVID-19.

Jej źródła w diecie to:

  • drożdże odżywcze i piwne,
  • produkty zbożowe z pełnego przemiału (otręby pszenne, brązowy ryż, kasza gryczana, pełnoziarniste pieczywo),
  • drób (szczególnie pierś indyka),
  • wątroba wołowa i wieprzowa,
  • ryby (zwłaszcza łosoś, makrela i dorsz),
  • jaja,
  • owoce i warzywa.

(Uwaga: gotowanie, smażenie, mrożenie i konserwowanie żywności powoduje utraty od 30% do 70% witaminy B6).

Źródło:

Shakoor H, Feehan J, Mikkelsen K, et al. Be well: A potential role for vitamin B in COVID-19 [data publikacji online 15 sierpnia 2020 r.]. Maturitas. 2020;S0378-5122(20)30348-0. doi:10.1016/j.maturitas.2020.08.007


Czy wiesz, że odporność zaczyna się w jelitach? Zszokowany?

Nie bez powodu nasze jelita nazywane są drugim mózgiem, bo to właśnie tam mają miejsce kluczowe procesy, które wpływają na odporność organizmu. I nie chodzi mi o to, że ominie Cię kolejne przeziębienie lub infekcja wirusowa…

W jelitach zachodzą procesy, które chronią organizm przed wszystkimi niekorzystnymi czynnikami, które przyczyniają się do rozwoju wielu groźnych chorób.

Zdrowe, dobrze funkcjonujące jelita to najlepszy strażnik twojego zdrowia. Nigdzie nie znajdziesz lepszej, naturalnej substancji, która ma tak wszechstronny wpływ na Twoje zdrowie, jak błonnik.
Prawdopodobnie najsmaczniejszy błonnik na rynku – błonnik kakaowy, specjalnie dla Ciebie. Zamówisz go tutaj