Wiosenne porządki w Twoich jelitach

Z pewnością słyszałeś o „superbakteriach”… Takich, które ewoluują tak, aż staną się lekooporne, co daje im nad nami ogromną przewagę.

Ale czy wiesz, że grzyby stwarzają nam podobne problemy?

W rzeczywistości to samo nadużywanie antybiotyków, które stało się przyczyną powstawania superbakterii, doprowadziło również do tego, że jeden z najbardziej szkodliwych grzybów na świecie – taki, który sprawia, że nasz organizm przestaje prawidłowo funkcjonować – staje się niemal nie do pokonania!

Jak się pozbyć tego grzyba z organizmu, chroniąc w ten sposób swój układ odpornościowy przed katastrofą?

Pozbycie się Candida albicans

Jeśli jeszcze nie spotykałeś się z Candida albicans – grzybem z rodziny drożdżaków – masz wyjątkowe szczęście…

Występuje on naturalnie w organizmie człowieka.

Problem – i to poważny – zaczyna się, gdy Candida szybko się namnaża, powodując grzybicę. Ta z kolei może spowodować całą gamę problemów zdrowotnych, w tym:

  • infekcję dróg moczowych i narządów płciowych,
  • pleśniawki jamy ustnej, które mogą objąć również gardło,
  • osłabienie układu odpornościowego,
  • dolegliwości trawienne,
  • stany zapalne zatok,
  • dolegliwości alergiczne,
  • problemy skórne.

A nawet zaburzenia pamięci, problemy z koncentracją i stany depresyjne.

Jak już wspomniałem, problemem jest pokonanie tego grzyba za pomocą leków.

Dlatego naukowcy skupili się na znalezieniu alternatywnego rozwiązania. Odkryli, że obniżenie poziomu żelaza w organizmie załatwia ten problem…

Kiedy podali myszom lek obniżający poziom żelaza, wskaźnik przeżywalności Candida albicans wyniósł tylko 12%.

Rozwiązanie wydaje się interesujące. Jednak problemem jest to, że… trzeba podać pacjentowi lek obniżający sztucznie poziom żelaza.

Nie polecałbym tego z dwóch ważnych powodów:

1. Leki ZAWSZE niosą ze sobą skutki uboczne.

2. Żelazo jest niezbędnym elementem w naszej diecie! Jego niedobór może powodować m.in. anemię i zmęczenie.

Ponadto ograniczenie żelaza u seniorów to NIEBEZPIECZNY POMYSŁ… Starsi ludzie mają większe niż pozostali trudności z wchłanianiem tego minerału, a dodatkowo niektóre często przyjmowane leki mogą spowodować dodatkowy gwałtowny spadek poziomu żelaza.

A więc nie! Do walki z Candida albicans nie potrzebujesz leków obniżających poziom żelaza.

Ale wykorzystaj efekty tego badania w inny sposób.

Ty także możesz zagłodzić tego szkodliwego grzyba

Zamiast ograniczać przyswajanie żelaza za pomocą leku, możesz ograniczyć ulubione źródło pożywienia Candida albicans. A jest nim CUKIER!

Candida bardzo szybko rozwija się na cukrze. Jeśli jeszcze nie zrezygnowałeś z przetworzonej żywności, to jest pierwszy krok, od którego powinieneś zacząć. Cukier ukrywa się często na etykietach pod nazwami takimi jak sacharoza, fruktoza, syrop glukozowy, syrop kukurydziany, ekstrakt słodowy jęczmienny i dekstroza. Jeśli zobaczysz którąś z tych nazw na etykiecie danego produktu, odłóż go z powrotem na półkę.

Stosując dietę składającą się głównie z białka i świeżych warzyw (pomyśl o paleo – diecie „jaskiniowców”), pozbawiasz drożdże ich ulubionego źródła pożywienia! Co więcej, dostarczysz w ten sposób swojemu organizmowi dużo potrzebnego mu błonnika. A to wszystko pomoże Ci rozprawić się z Candidą.


Błonnik – sprzymierzeniec Twoich jelit

Warto zwiększyć spożycie błonnika, gdyż w jelitach działa on jak szczotka, czyszcząc je mechanicznie ze wszystkich złogów na tyle skutecznie, że poprawia się wchłanianie jelitowe, a przez to zaopatrzenie Twojego organizmu we wszystkie potrzebne substancje.

Przygotowaliśmy dla Ciebie najsmaczniejszy błonnik na rynku – mikronizowany błonnik z najwyżej jakości nasion kakaowca.

Zamówisz go tutaj (teraz z 20% rabatem)


A co zrobić, jeśli odmówienie sobie CUKRU i tego, co słodkie, wydaje się być ponad Twoje siły?

Otóż istnieje naturalny sposób, by obniżyć niepohamowany apetyt na słodkości. To roślina, której aktywne składniki blokują odczuwanie słodkiego smaku.

Pozwól, że Ci przedstawię sekrety… gurmaru

Udowodniono, że aktywne składniki gurmaru (Gymnema sylvestre) (rośliny znanej między innymi z właściwości przeciwcukrzycowych) – kwasy gymnemowe – blokują odczuwanie słodkiego smaku. Mówiąc wprost: spożywanie gurmaru “znieczula” kubki smakowe, które stają się niewrażliwe na wszystko, co słodkie.

W jednym z badań wykazano, że osoby, które przyjmowały gurmar, miały mniejszy apetyt i rzadkiej sięgały po coś do jedzenia w porównaniu z osobami, które nie przyjmowały gurmaru.

Ponadto kwasy gymnemowe mogą wiązać się z receptorami cukru w jelicie, zapobiegając wchłanianiu cukru we krwi. Powoduje to niski poziomu cukru we krwi i pozwala unikać przechowywania węglowodanów w postaci tkanki tłuszczowej. Kilka badań na zwierzętach potwierdza również wpływ gurmaru na masę ciała i wchłanianie tłuszczu.

Stracisz ochotę na słodkości…

Kwas gymnemowy znieczula znajdujące się na języku receptory smaku słodkiego, przerywając działanie układu nagrody – komórki nerwowe powiązane ze smakiem słodkim nie są pobudzane do wytwarzania serotoniny.

A bez serotoniny nie będziesz odczuwać żadnej szczególnej przyjemności z jedzenia słodyczy. Spożycie jednej kostki czekolady nie wywoła chęci sięgnięcia po kolejną. Jest bardzo dużo badań, które potwierdzają, że gurmar skutecznie zmniejsza apetyt na słodycze.

Korzyści, które przyniesie Ci gurmar, jest więcej…

Chociaż gurmar blokuje odczuwanie słodkiego smaku, to nie jest to najważniejsza prozdrowotna właściwość tej rośliny.

Gurmar ogranicza wchłanianie cukru przez organizm!

Ponadto zaobserwowano także, że gurmar może:

  • obniżyć poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów,
  • poprawić funkcjonowanie wątroby, trzustki i filtrację nerek,
  • stymulować pracę serca i układu krążenia,
  • utrzymywać właściwy poziom glukozy i insuliny,
  • wspomóc spadek masy ciała,
  • działać przeciwwirusowo.

Wypróbuj, by zmniejszyć swój apetyt na słodycze

Gurmar ma udowodnione działanie wspomagające w wielu aspektach:

  • znosi przyjemność jedzenia słodyczy, blokując odczuwanie słodkiego smaku;
  • niszczy chęć podjadania, ponieważ nie uruchamia się układ nagrody powiązany z dopaminą i serotoniną;
  • nie dopuszcza do hiperglikemii, ponieważ uniemożliwianie wchłaniania cukru w jelitach;
  • obniża poziom cukru, poprzez pobudzenie produkcji insuliny;
  • zmniejsza obciążenie wątroby, poprzez pobudzenie wydzielania enzymów w celu przyswajania glukozy w komórkach.

Dlatego, aby przestać sięgać po ciastka lub czekoladki, zainteresuj się gurmarem. Nie tylko w trosce o swój wygląd, ale też i stan zdrowia, gdyż dieta uboga w cukier stwarza gorsze warunki dla rozwoju Candidy.

A przecież właśnie o to chodzi…

Ekstrakt z gurmaru (Gymnema sylvestre) – teraz z rabatem aż 20%!

  • wpływa na kontrolę wagi i apetytu na słodkie,
  • pomaga utrzymać normalny poziom cukru w organizmie,
  • wpływa na metabolizm glukozy i lipidów.

Zamawiając teraz ekstrakt z gurmaru z tej strony, zyskasz aż 20% RABAT