Zdrowa dieta zmniejsza ryzyko wystąpienia reumatoidalnego zapalenia stawów
Ze względu na to, że reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) powoduje zmęczenie, sztywność stawów oraz ból, potencjalnie może ono Cię sparaliżować.
Schorzenie to dotyka ponad 1,3 miliona Amerykanów i nawet 1% osób na całym świecie.
A chociaż wiemy, że jest to choroba autoimmunologiczna, wciąż nie mamy pewności, co tak naprawdę jest jej przyczyną.
Reumatoidalne Zapalenie Stawów- badania
Jednak według nowego badania jest coś, co możesz robić, aby uchronić się przed jego niszczącym wpływem na Twoje zdrowie i odebraniem Ci energii.
Wszystko, co musisz robić, aby obniżyć ryzyko wystąpienia RZS, to zdrowo się odżywiać – i trzymać się tej zasady.
Jedna z publikacji zamieszczonych w Annals of the Rheumatic Diseases analizowała nawyki żywieniowe kobiet w średnim i starszym wieku. U żadnej z nich na początku badania nie rozpoznano RZS ani nie występowały objawy uszkodzenia tkanki łącznej. Ustalono, że ryzyko wystąpienia choroby u grupy kobiet w wieku 55 plus było o jedną trzecią niższe, niż u osób odżywiających się niezdrowo z tej samej grupy wiekowej.
Pomiary te prowadzono w ciągu okresu monitorowania trwającego ponad trzy dekady.
Z drugiej strony, kobiety z grupy 55+ nie zaobserwowały zbyt dużej zmiany. Badacze uważają, że wynika to z faktu, że wczesne reumatoidalne zapalenie stawów wiąże się z innymi czynnikami ryzyka niż późne RZS.
Co mówi mi, że kluczowe znaczenie ma wczesna interwencja. Nieważne, jak młody jesteś, nigdy nie jest za wcześnie, aby wejść na właściwą drogę, jeśli chodzi o odżywianie.
Reumatoidalne Zapalenie Stawów a dieta
Omawiane ostatnie badanie stanowiło przegląd kohort dwóch dekad Badania zdrowia pielęgniarek z 1976 i 1989 roku. Wielkość prób była dość duża. W starszym badaniu uczestniczyło 76 500 kobiet, a w drugim ponad 93 300 kobiet. Jednak założenia “zdrowego odżywiania” w latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych XX w. znacznie różniły się od wymagań współczesnych.
Do żywności uznawanej za “zdrową” zaliczały się owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy, tłuszcze omega-3, i kwasy wielonienasycone. “Zdrowe” kobiety piły również niewiele alkoholu.
Za żywność “niezdrową” uważano napoje zawierające cukier (w tym soki owocowe), czerwone mięso, mięso przetworzone, tłuszcze trans i sód.
Mam tu pewne zastrzeżenia, ponieważ usunąłbym całą skrobię – nawet produkty pełnoziarniste. Ale nie zalecałbym swoim pacjentom całkowitej rezygnacji z czerwonego mięsa czy sodu. Dla zdrowia potrzebujesz obu tych składników w niewielkich ilościach.
Zdaniem Bing Lu, doktora nauk medycznych z Harvard Medical School, najważniejsza jest ogólna jakość diety. Pojedyncze produkty żywnościowe nie są tak istotne (zwłaszcza w przypadku wczesnego RZS). Mogę się z tym zgodzić.
Badanie koncentrowało się na nowych przypadkach RZS. Ale moim zdaniem nawet w przypadku, gdy już chorujesz na reumatoidalne zapalenie stawów, zdrowa dieta może pomóc w terapii tego schorzenia i złagodzenia niektórych objawów.
Prosty sposób zapewnienia zdrowej diety, dzięki któremu nie musisz zgadywać, które wybory są właściwe, to stosowanie diety paleo.