Cykoria utrzymuje cukrzycę w szachu
Czujesz się głodny nawet po obfitym posiłku, spragniony, chociaż wypiłeś wystarczająco dużo… i zmęczony, chociaż przespałeś noc.
Kiedy Twój poziom cukru we krwi rośnie, ponieważ masz cukrzycę lub zmierzasz w tym kierunku – wydaje Ci się, że nie jesz, nie pijesz ani nie śpisz wystarczająco dużo!
Twoje ciało w ten sposób informuje Cię po prostu, że poziom cukru we krwi wymknął się spod kontroli.
Możesz mieć ochotę na słodki batonik szybko poprawiający nastrój… lub też zwilżyć gardło napojem gazowanym… ale to spowoduje jeszcze więcej skoków poziomu cukru wraz z ich późniejszym spadkiem, nie wspominając o późniejszych powikłaniach cukrzycowych.
To jest błędne koło.
Jedno z badań pokazuje, że możesz zaspokoić swój żołądek oraz utrzymać kontrolę nad poziomem cukru dzięki błonnikowi!
Badanie przeprowadzone w Wielkiej Brytanii pokazało, że specjalny błonnik występujący w korzeniu dziko rosnącej cykorii może chronić przed skokami poziomu cukru… nawet po zjedzeniu pełnej cukru przekąski.
W krajach anglojęzycznych jedną z nazw zwyczajowych cykorii jest “ziele kawowe” – ponieważ była zaparzana jako substytut kawy, kiedy prawdziwej kawy brakowało podczas drugiej wojny światowej.
Jednak niedawno cykorię doceniono za jej wysoką zawartość błonnika, która sprawia, że czujesz się najedzony, a jednocześnie nie dochodzi do podniesienia u Ciebie poziomu cukru we krwi.
W próbie prowadzonej zgodnie ze “złotym standardem” zastąpienie sacharozy dwoma rodzajami błonnika – oligofruktozą lub inuliną – obniżało indeks glikemiczny słodkich przekąsek jedzonych przez uczestników (zwłaszcza słodzonego napoju jogurtowego i galaretki).
Indeks glikemiczny mierzy szybkość, z jaką pokarm podnosi poziom cukru we krwi – zatem „niższy” wynik oznacza, że poziom cukru we krwi będzie wzrastać wolniej i stabilniej. Oznacza to, że błonnik zawarty w cykorii może hamować skoki cukru występujące po zjedzeniu posiłku lub słodkiej przekąski (poposiłkowe).
Jednocześnie badanie pokazało, że te włókna cykorii obniżały również u uczestników reakcję insuliny na zawierający cukier pokarm – ponieważ przy mniejszym skoku poziomu cukru we krwi Twój organizm potrzebuje mniej insuliny, aby sobie z nim poradzić.
Oczywiście branża spożywcza próbuje podpiąć się pod trend fruktanowy, dodając inulinę i oligofruktozę do przetworzonych lodów, batoników czekoladowych i innego śmieciowego jedzenia – ale nie oznacza to, że jest to dobre jedzenie.
Zamiast tego możesz spróbować pić kawę „w stylu nowoorleańskim”: wymieszaną z cykorią, jak to robią w słynnej Café du Monde od dziewiętnastego wieku. Odpuść jedynie słodkie pączki!
Poza korzystnym wpływem inuliny z cykorii na poziom cukru we krwi dostępny jest również prebiotyk odżywiający “dobre” bakterie w Twoim jelicie i wspierający zdrowe trawienie. Możesz dostarczyć go, przyjmując suplementy prebiotyków, które znajdziesz w swoim sklepie z żywnością ekologiczną.
Bądź jednak ostrożny i dodawaj go do diety powoli, ponieważ niektóre osoby źle tolerują inulinę. Rozważ przyjmowanie FODMAP – skrót oznaczający Fermentowalne Oligosacharydy, Disacharydy, Monosacharydy i Poliole – może to pomóc zmniejszyć nasilenie objawów zespołu jelita drażliwego u osób, które źle znoszą niektóre rodzaje węglowodanów.