Co jeść, gdy walczysz z nadciśnieniem?
Wbrew powszechnej opinii, wcale nie musisz stać się wegetarianinem i jeść tylko sałatki warzywne. Spożywanie mięsa uważano
kiedyś za przyczynę nadciśnienia.
Badania nie potwierdziły tego. Mięso, jajka oraz tłuszcze mają naprawdę niewielki wpływ na ciśnienie krwi1.
Należy pamiętać, że czynnikiem istotnym jest ilość spożywanych warzyw zielonych oraz owoców. Wysoka zawartość potasu, magnezu, witaminy C oraz błonnika skutecznie obniża ciśnienie krwi2.
Aby obniżyć ciśnienie krwi, pamiętaj o magnezie w swojej diecie. Niewystarczająca ilość magnezu w pożywieniu koreluje z wysokim ciśnieniem krwi co wykazała analiza diety 615 mężczyzn w jednym z badań3.
Co więcej, wprowadź do swoich posiłków pokarmy zawierające sporą ilość magnezu – zielone warzywa liściaste, groszek, fasola, ponadto orzechy i nasiona.
Witamina C
Zawarta jest w warzywach to kolejny czynnik zapobiegający nadciśnieniu.
Badania pokazują, że nadciśnienie oraz udary najczęściej dotykają ludzi, którzy spożywają mało witaminy C4.
Produkty, których warto przede wszystkim unikać, to te, które zawierają cukry oraz skrobię.
Powodują one zwiększenie poziomu insuliny, co może prowadzić do nadciśnienia poprzez zatrzymywanie sodu w organizmie.
Włącz do diety superpokarmy
Czosnek, cebula i seler
Pozwalają na obniżenie ciśnienia krwi dzięki substancji zwanej adenozyną5. Adenozyna rozluźnia i poszerza naczynia krwionośne.
Analiza 10 podwójnie randomizowanych badań z użyciem ekstraktu z czosnku potwierdziła jego skuteczność w obniżaniu ciśnienia krwi6.
Tak naprawdę czosnek obniża też lepkość krwi w tętnicach i zapobiega powstawaniu skrzepów, które mogą prowadzić do ataku serca albo udaru7.
Jeśli lubisz świeżego czosnku, przyjmuj 1000 mg ekstraktu z czosnku dziennie.
Poza tym od bardzo dawna w medycynie chińskiej w celu obniżenia ciśnienia krwi używa się selera. Zawiera on substancję chemiczną o nazwie 3-n-butyloftalid. Udowodniono, że obniża on ciśnienie krwi u szczurów poprzez zmniejszenie wytwarzania hormonów stresu.
Tłuste ryby
Są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 (w szczególności EPA – kwas eikozapentaenowy oraz DHA – kwas dokozaheksaenowy).
Udowodniono, że są one równie skuteczne w obniżaniu ciśnienia krwi jak beta blokery8. Podsumowując, około 100 g makreli bądź łososia 3 razy w tygodniu może być tym, czego potrzebujesz do wyeliminowania konieczności używania leków na nadciśnienie.
Natomiast jeżeli nie jesteś zbytnim zwolennikiem tłustych ryb, przyjmuj 1100 mg oleju rybiego w kapsułkach 3 razy dziennie.
Oliwa z oliwek
Obniża ciśnienie krwi. Faktem jest, że 2 łyżeczki dziennie może spowodować spadek ciśnienia krwi średnio o 5 punktów9.
Na dodatek resveril (ekstrakt ze skórki ciemnych winogron) ma działanie przeciwutleniające i przyczynia się do ochrony komórek przed szkodami powodowanymi przez wolne rodniki. Zapewnia ochronę antyoksydacyjną.
Tu zamówisz ekstrakt ze skórki ciemnych winogron standaryzowany na obecność resweratrolu. Teraz 30% taniej.
Źródła:
1. Frank M. Sacks, M.D. Dietary Fats and Blood Pressure: a Critical Review of the Evidence Nutrition Reviews 47(10): 291-300, 1989
2. Rouse IL, Beilin LJ, Mahoney DP Et al. Vegetarian diet and blood pressure. Lancet 2: 742-3, 1983
3. Joffres MR, Reed DM, Yano K. Relationship of magnesium intake and other dietary factors to blood pressure: the Honolulu heart study. Am. J. Clin. Nutr. 45(2):469-75, 1987
4. J. Hypertens. 12: 1071-75, 1990
5. Brit.J Clin Pract Supp 1990; 44(8): 3-6
6. Silagy CA, Neil HA A meta-analysis of the effect of garlic on blood pressure. Hypertension 1994; 12: 463-8
7. Al-Qattan KK, Thomson M, Al-Mutawa’a S, Al-Hajeri D et al. Nitric oxide mediates the blood-pressure lowering effect of garlic in the rat two-kidney, one-clip model of hypertension. J Nutr. 2006; 136(3 Suppl): 774S-776S
8. Howard R, Knapp HR., D, and Garret A. et al. The Antihypertensive Effects of Fish Oil, NEJM 1989; 320(16): 1037-43
9. Clin. Exp. Hypertens. 3: 27-28, 1981