Gdy masz już dość słodkości, ale nie umiesz się im oprzeć…
Czy znasz tę zgubną reakcję na stres – podjadanie wszystkiego, co słodkie? Batoniki, ciasteczka, cukierki, domowe wypieki… Długo by wymieniać… U wielu osób długotrwały stres wywołuje potrzebę sięgania po słodycze.
Na szczęście istnieją naturalne sposoby, by obniżyć niepohamowany apetyt na słodkie. To roślina, której aktywne składniki blokują odczuwanie słodkiego smaku. Ale zanim Ci o niej opowiem, pozwól, że wyjaśnię, dlaczego szczególnie, gdy jesteśmy zestresowani, słodycze tak bardzo nam smakują.
Słodycze, odchudzanie i układ nagrody
Gdy kubki smakowe znajdujące się na języku zetkną się z cukrem, pobudzają znajdujące się w mózgu komórki nerwowe powiązane ze smakiem słodkim. Dochodzi do uwalniania serotoniny – neuroprzekaźnika wywołującego odczuwanie błogiej przyjemności.
Właśnie w taki sposób działa układ nagrody.
Twój organizm szybko zapamiętuje, że spożywanie cukru wyzwala odczucie przyjemności. Cukier jako nagroda zaczyna sterować Twoim zachowaniem: lubisz słodycze, często po nie sięgasz, zjadasz ich coraz więcej i w efekcie przybierasz na wadze, a nawet zwiększasz ryzyko zachorowania na cukrzycę.
I tu z odsieczą przychodzi ta niezwykła roślina…
Sekrety gurmaru
Udowodniono, że aktywne składniki gurmaru (Gymnema sylvestre) (rośliny znanej między innymi z właściwości przeciwcukrzycowych) – kwasy gymnemowe – blokują odczuwanie słodkiego smaku. Mówiąc wprost: spożywanie gurmaru “znieczula” kubki smakowe, które stają się niewrażliwe na wszystko, co słodkie.
W jednym z badań wykazano, że osoby, które przyjmowały gurmar, miały mniejszy apetyt i rzadkiej sięgały po coś do jedzenia w porównaniu z osobami, które nie przyjmowały gurmaru.
Ponadto kwasy gymnemowe mogą wiązać się z receptorami cukru w jelicie, zapobiegając wchłanianiu cukru we krwi. Powoduje to niski poziomu cukru we krwi i pozwala unikać przechowywania węglowodanów w postaci tkanki tłuszczowej. Kilka badań na zwierzętach potwierdza również wpływ gurmaru na masę ciała i wchłanianie tłuszczu.
Stracisz ochotę na słodkości
Kwas gymnemowy znieczula znajdujące się na języku receptory smaku słodkiego, przerywając działanie układu nagrody – komórki nerwowe powiązane ze smakiem słodkim nie są pobudzane do wytwarzania serotoniny.
A bez serotoniny nie będziesz odczuwać żadnej szczególnej przyjemności z jedzenia słodyczy. Spożycie jednej kostki czekolady nie wywoła chęci sięgnięcia po kolejną. Jest bardzo dużo badań, które potwierdzają, że gurmar skutecznie zmniejsza apetyt na słodycze.
Korzyści, które przyniesie Ci gurmar, jest więcej…
Chociaż gurmar blokuje odczuwanie słodkiego smaku, to nie jest to najważniejsza prozdrowotna właściwość tej rośliny.
Gurmar ogranicza wchłanianie cukru przez organizm!
Ponadto zaobserwowano także, że gurmar może:
- obniżyć poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów,
- poprawić funkcjonowanie wątroby, trzustki i filtrację nerek,
- ponadto stymulować pracę serca i układu krążenia,
- a przede wszystkim utrzymywać właściwy poziom glukozy i insuliny,
- wspomóc spadek masy ciała,
- działać przeciwwirusowo.
Wypróbuj, by zmniejszyć swój apetyt na słodycze
Gurmar ma udowodnione działanie wspomagające w wielu aspektach, ponieważ:
- znosi przyjemność jedzenia słodyczy, blokując odczuwanie słodkiego smaku;
- niszczy chęć podjadania, ponieważ nie uruchamia się układ nagrody powiązany z dopaminą i serotoniną;
- nie dopuszcza do hiperglikemii, ponieważ uniemożliwianie wchłaniania cukru w jelitach;
- obniża poziom cukru, poprzez pobudzenie produkcji insuliny;
- zmniejsza obciążenie wątroby, poprzez pobudzenie wydzielania enzymów w celu przyswajania glukozy w komórkach.
Dlatego, jeśli sięgasz coraz częściej po ciastka lub czekoladki, zainteresuj się gurmarem. Nie tylko w trosce o swój wygląd, ale też i stan zdrowia.
Ekstrakt z gurmaru (Gymnema sylvestre)
- wpływa na kontrolę wagi i apetytu na słodkie,
- pomaga utrzymać normalny poziom cukru w organizmie,
- wpływa na metabolizm glukozy i lipidów.
Zamawiając teraz ekstrakt z gurmaru z tej strony, zyskasz aż 20% RABAT
Źródła: J Sci Food Agric. 2014 Mar 30;94(5):834-40. doi: 10.1002/jsfa.6458. Epub 2013 Nov 19.A systematic review of Gymnema sylvestre in obesity and diabetes management., Biochem Nutr. 2007 Sep;41(2):77-81. doi: 10.3164/jcbn.2007010.Gymnema sylvestre: A Memoir. Physiol Behav. 1983 Jan;30(1):1-9.Effects of sweetness perception and caloric value of a preload on short term intake. Biol Pharm Bull. 2001 Jun;24(6):713-7.Effect of administration with the extract of Gymnema sylvestre R. Br leaves on lipid metabolism in rats.http://www.czytelniamedyczna.pl/3557,gymnema-sylvestris-rbr-azjatycka-rolina-o-dziaaniu-przeciwcukrzycowym.html |