Cukrzyca: kurkuma i czarny pieprz ograniczają towarzyszące jej powikłania
Usłyszałeś diagnozę: cukrzyca typu 2? Prawdopodobnie czujesz się, jakbyś czekał na przyjazd gości, których wolałbyś u siebie nie oglądać.
Jak w takim przypadku się odprężyć i zrelaksować? Masz przecież świadomość, że niektóre z powikłań cukrzycy – problemy z naczyniami krwionośnymi w nogach, stwardnienie tętnic serca – mogą pojawić się bez zapowiedzi.
A być może już tu są.
Ale możesz zrobić coś prostego, co pomoże usunąć te związane z cukrzycą zagrożenia z listy gości.
Cukrzyca- walcz z nią naturalnie
A nie musisz szukać daleko, wystarczy, że rzucisz okiem na półkę z przyprawami.
Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie Inflammopharmacology wykazuje, że pewien zestaw dwóch przypraw może jednym ciosem rozprawić się z atakiem cukrzycy na Twoje naczynia krwionośne.
Jedną z tych przypraw jest kurkuma, żółta przyprawa stosowana niemal we wszystkim, od zwykłej musztardy do indyjskiego curry.
Już wcześniej uzyskiwano obiecujące wyniki badań nad kurkumą dotyczące zmniejszenia uszkodzeń naczyń, które powoduje cukrzyca. Badaczy niepokoiła jednak jej biodostępność. To wyszukane określenie sytuacji, kiedy aktywne właściwości tej przyprawy maleją wraz z jej przemieszczaniem się w dół przewodu pokarmowego.
I tu wkracza druga przyprawa – którą jest czarny pieprz.
Zwykły czarny pieprz – tak, ta przyprawa, która stoi obok solniczki – zawiera związek o nazwie piperyna. Działa on jak swego rodzaju tarcza dla kurkumy docierającej do Twoich jelit. Dzięki temu możliwe jest jak najpełniejsze wykorzystanie jej leczniczego działania.
Popularne przyprawy walczą z cukrzycą
W analizowanym badaniu naukowcy zebrali 118 chorych na cukrzycę typu 2. Losowo przypisali ich do grupy przyjmującej placebo lub dzienną dawkę suplementów zawierających substancje aktywne z kurkumy i czarnego pieprzu.
Po trzech miesiącach badacze mierzyli kilka różnych markerów stresu oksydacyjnego, który powoduje uszkodzenia naczyń krwionośnych.
W grupie przyjmującej zestaw „kurkuma – czarny pieprz” główny marker o nazwie malondialdehyd (MDA) obniżył się o 21,9%. W grupie przyjmującej placebo spadek był nieistotny.
Co zadziwiające, ten zestaw przypraw pomógł również podwyższyć poziom kilku markerów dobrego stanu zdrowia: dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) oraz całkowitego potencjału przeciwutleniającego (TAC). Są to dwa z najsilniejszych rodzajów broni skierowanej przeciwko stresowi oksydacyjnemu.
U osób przyjmujących suplement z kurkumą i pieprzem poziom SOD wzrósł o 11,6%, a TAC o 21,1%.
Co więcej, w grupie przyjmującej placebo poziom tych dobrych związków spadał.
Jest to dowód, że w przypadku, gdy są one przyjmowane łącznie, mogą wzmacniać naturalną obronę Twojego organizmu przed uszkodzeniem naczyń krwionośnych przez cukrzycę.
Możesz przyjmować te dwa suplementy stosowane w badaniu, którymi były Complex C3 kurkuminy i BioPerine (dostępne również łącznie w jednym preparacie).
A może poeksperymentować z przepysznymi przepisami, które wymagają stosowania obu tych przypraw?
Do moich ulubionych zalicza się herbatka z kurkumy i czarnego pieprzu. Można dodać do niej mleka migdałowego lub kokosowego i innych rozgrzewających przypraw, na przykład cynamonu, który pomaga osobom chorym na cukrzycę regulować poziom glukozy i ciśnienia krwi.
Wszystkie te przyprawy to smaczne składniki diety paleo. Zalecam jej stosowanie, aby uniknąć cukrzycy lub – jeżeli już została u Ciebie rozpoznana – złagodzić jej skutki.